Semakan Ujian UKCG 2023: Ujian Kelayakan Calon Guru 2023

Portal Semakan Ujian UKCG 2023 ini dikendalikan oleh Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk membuat pemilihan calon-calon guru yang benar-benar berminat, mempunyai kelayakan serta berkualiti untuk memenuhi aspirasi Dasar Pendidikan Kebangsaan (DPK 2012) dan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025.

Saringan Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG) merupakan ujian psikologi dalam talian yang dilancarkan oleh IPGM KPM (Institut Pendidikan Guru Malaysia, Kementerian Pendidikan Malaysia) untuk menapis calon latihan perguruan IPG (Institut Pendidikan Guru Malaysia).

Ujian ini direka untuk menilai kesesuaian calon dari segi sahsiah, kepimpinan dan potensi akademik. Hanya calon yang lulus e-UKCG sahaja layak dipertimbangkan untuk saringan seterusnya dalam proses pengambilan pelajar IPG.

Pautan Semakan Ujian UKCG 2023

Semakan Ujian UKCG

e-UKCG PISMP 2023 dirancang untuk dilaksanakan dalam dua fasa. Calon hendaklah merujuk tarikh-tarikh penting yang terdapat di laman web PISMP untuk maklumat terkini.

  • Fasa 1 : 17-20 April 2023
  • Fasa 2 : 26-28 April 2023

Anda boleh menyemak keputusan UKCG di laman web https://pismp.moe.gov.my/index.cfm. Mengikut jadual yang disediakan oleh pihak KPM, keputusan boleh disemak mulai tarikh 12 Jun 2023.

Perlu diingat bahawa calon tidak boleh menukar tarikh e-UKCG yang telah ditetapkan. Calon hendaklah bersedia untuk hadir untuk peperiksaan pada tarikh yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Tarikh untuk menduduki e-UKCG akan disediakan kepada calon yang telah melengkapkan permohonan PISMP 2023 mereka secara dalam talian. Calon bebas mengambil peperiksaan di kediaman masing-masing atau di mana-mana sahaja dengan sambungan internet yang stabil.

Sekiranya calon menghadapi kesukaran untuk mendapatkan akses internet di rumah, calon boleh menyertai e-UKCG di kawasan lain atau tempat perkhidmatan internet tersedia, seperti kafe internet, pusat ICT luar bandar, sekolah, perpustakaan awam atau akses wilayah di mana internet tanpa wayar tersedia.

Walau bagaimanapun, calon harus ingat bahawa e-UKCG adalah peperiksaan sulit dan calon tidak dibenarkan menunjukkan, menerbitkan atau mengedarkan soalan ujian kepada individu atau kumpulan lain.

Pelaksanaan Ujian UKCG 2023

  • Anda dibenarkan menduduki e-UKCG pada tarikh yang telah ditetapkan sahaja.
  • Butang RESET membolehkan calon menduduki semula UKCG bagi komponen BAHAGIAN A atau BAHAGIAN B yang belum dapat disiapkan dalam tempoh masa yang ditetapkan.
  • Calon hanya dibenarkan RESET setiap komponen maksimum 2 kali sahaja.
  • Calon tidak dibenarkan menduduki UKCG setelah menggunakan butang RESET melebihi 2 kali.
  • Calon tidak dibenarkan menduduki semula UKCG setelah selesai menjawab keseluruhan soalan.

Apabila calon telah menjawab semua soalan dan mengklik butang “Hantar”, calon tidak akan dapat mengubah atau menyunting jawapan terdahulu. Oleh itu, calon hendaklah memastikan semua soalan telah dijawab dengan teliti sebelum klik butang “Hantar”.

Bagi calon yang berminat menjadi guru, e-UKCG merupakan langkah penting dalam proses pemilihan calon yang berkualiti. Dengan persediaan yang baik dan pemahaman yang jelas tentang prosedur e-UKCG, calon mempunyai peluang yang lebih baik untuk berjaya dalam ujian saringan ini.

Saringan Ujian UKCG memberi peluang kepada calon untuk menunjukkan potensi dan kesesuaian mereka sebagai bakal guru. Dengan mengikut arahan, menjawab dengan jujur ​​dan mengambil ujian ini dengan yakin, calon boleh meningkatkan peluang mereka untuk lulus semakan UKCG dan meneruskan perjalanan karier dalam bidang pendidikan.

Yang banyak dikongsi, yang sedikit disyukuri

Ayuh sebar luas dan kongsikan bersama rakan-rakan melalui WhatsApp dan Telegram supaya lebih ramai menerima manfaat. Klik sahaja butang share untuk bantu sebarkan bahan ini.

🔴 WHATSAPP : @flipdotmy
🔴 FACEBOOK : @flipdotmy

🔵 TELEGRAM : @flipdotmy
🔵 INSTAGRAM : @flipdotmy

Sebarang masalah, aduan, keperluan dan apa juga perkara yang ingin dikongsikan bersama kami, guru-guru boleh hubungi melalui emel [email protected].

Leave a Comment

error: Content is protected !!