SPLKPM Sinopsis Buku: Lengkapkan Mata Kredit dengan Pembacaan Buku

SPLKPM Sinopsis Buku akan membantu guru-guru menambahkan ilmu dan mata kredit dalam aplikasi Sistem Pengurusan Latihan Kementerian Pendidikan Malaysia.

Sekiranya terdapat guru yang perlu menulis ulasan buku atau ingin menulis ulasan buku untuk mendapatkan skor kredit, admin kongsikan template rujukan/panduan menulis ulasan buku.

Guru-guru hendaklah mengisi borang dengan warna merah. Boleh lihat perkongsian bahan di bawah dan klik pautan muat turun untuk mendapatkan template. Admin juga telah menyediakan beberapa ulasan buku penuh untuk dijadikan rujukan.

Perincian SPLKPM: Sinopsis Buku

Dalam menyusun ringkasan pembacaan ini, guru-guru perlu mencatatkan perkara-perkara yang berikut:-

  • Nama Guru
  • Judul
  • Bidang
  • Pengarang
  • Muka Surat
  • Terbitan
  • Sinopsis
  • Nilai Pengetahuan / Pengajaran
  • Aplikasi Ilmu Dalam Organisasi / P&P
  • Kesimpulan

Catatan ringkas ni dapat membantu guru-guru merekodkan pembacaan untuk catatan peribadi dan juga rujukan pihak pengurusan LADAP.

Contoh SPLKPM: Sinopsis Buku

BilPerkaraPerincian
1.Nama GuruMuhammad bin Ab. Aziz
2.JudulPetua Mendidik Anak Menjadi Insan Positif
3.Bidang:Motivasi
4.PengarangDato Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah, Hj Muhammad Zakaria dan Husna Hassan
5.Muka Surat104
6.TerbitanTelaga Biru sdn. bhd
7.SinopsisBuku ini adalah tentang hasrat dan keinginan orang tua untuk mendidik anaknya menjadi orang yang positif. Karakter positif yang dianjurkan mengikuti kerangka Islam, iaitu bersinar di dunia dan akhirat. Namun pada kenyataannya, ramai ibu bapa yang kecewa kerana anaknya tidak seperti yang diharapkan. Dapat dilihat faktor genetik amat penting dalam menentukan perangai generasi akan datang. 

Oleh itu, siapa yang harus memulakan generasi kecemerlangan seterusnya. Adakah datuk nenek, ibu, bapa atau masyarakat?       

Buku ini mencadangkan dua bahagian utama dalam proses menjadikan anak anda aktif. Ia adalah latihan luaran pertama, termasuk latihan kognitif, psikomotor dan rohani, yang dipanggil melatih kemahiran peribadi kanak-kanak, dan aspek kedua ialah aplikasi sosiologi, yang dipanggil “melatih kemahiran sosial kanak-kanak”.     

Dengan membangunkan kemahiran diri kanak-kanak, ia harus dimulakan dengan penghayatan agama seperti latihan syahadah, solat, membaca al-Quran, berzikir dan sebagainya. Kanak-kanak memerlukan sokongan emosi jika mereka ingin dipandang secara positif. Selain itu, kanak-kanak perlu mempunyai kemahiran ICT, kemahiran seni dan budaya, kemahiran fotografi, aktiviti luar, kemahiran berfikir, kemahiran kerja berpasukan, pengucapan awam, cintakan haiwan dan alam sekitar.

Melalui “Memasyarakatkan Anak Anda”, kanak-kanak memerlukan pendedahan kepada aktiviti sosial seperti bekerja bersama-sama, menghadiri kem dan bengkel, membantu komuniti dan rakan sebaya, kerja berpasukan dalam permainan, latihan komunikasi, kerja sosial dan sukarelawan, membantu ibu bapa dengan mereka Aktif bersama sebagai keluarga dan menanamkan minat terhadap komitmen sosial yang baik.      

Selain itu, buku ini juga memuatkan kisah-kisah inspirasi, petikan al-Quran dan Hadis yang menjadi hujah untuk mengajar kanak-kanak bersikap positif. Terdapat juga beberapa doa yang dianjurkan untuk dijadikan amalan keluarga agar diredhai Allah SWT agar cita-cita anak cergas berjaya.
Nilai Pengetahuan / PengajaranBuku ini mengajar pembaca bagaimana untuk membesarkan anak-anak menjadi orang yang positif. Nilai-nilai positif ialah nilai-nilai yang ada pada individu yang dimiliki oleh semua manusia, tanpa mengira agama, bangsa dan asal usul. Atas sebab inilah kecemerlangan yang luar biasa dapat dicapai oleh mereka yang dapat menguasai diri dengan kualiti positif. Cita-cita manusia boleh direalisasikan melalui pemikiran.

Juga, mereka yang berpegang teguh pada tali agama akan dapat menempa kecemerlangan. Allah sangat adil mengagihkan makanan kepada hamba-Nya yang bergantung kepadaNya. Selain itu, buku ini juga boleh dijadikan panduan dan petunjuk kepada ibu bapa untuk melahirkan anak yang cemerlang dan positif. Nasihat pendidikan untuk anak-anak adalah berdasarkan Islam kerana jiwa yang positif akan memacu kejayaan dalam kehidupan ini dan seterusnya. Ibu bapa mesti cemerlang sebelum anak cemerlang, kerana “bagaimana acuannya, begitu juga kuihnya”. 

“Setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah (suci), maka sama ada dia Yahudi, Nasrani atau Majusi, itu adalah bergantung kepada asuhan ibu bapanya” merujuk kepada hadis Bukhari dan Muslim.
Aplikasi Ilmu Dalam Organisasi / P&P Buku ini menyampaikan banyak idea tentang cara dan kaedah yang betul untuk mengubah tabiat manusia daripada negatif kepada positif. Tugas seorang guru adalah bekerja dengan pelajar yang masih sebaya dengan kanak-kanak. Apatah lagi guru merupakan ibu bapa kepada pelajar-pelajar di sekolah tersebut. Selain menyampaikan ilmu, guru bertanggungjawab mendidik murid-murid dalam nilai agama dan akhlak.   

Kita boleh mencontohi pendekatan Luqman Hakim dalam mendidik anak-anaknya. Pertama, anak-anak perlu diajar untuk takut dan taat kepada Allah, mengikuti Rasul dan menghormati ibu bapa. Ini adalah kunci kepada jiwa yang positif. Pelajar yang disemai dalam ketaatan kepada fitrah Allah pasti mentaati segala perintah Allah dan makhluknya.

Selain itu, buku itu mengingatkan kita bahawa tugas pendidikan ini tidak semudah menyediakan makan malam. Ini adalah proses berterusan yang mengambil masa yang agak lama. Kadang-kadang hasilnya tidak kelihatan sehinggalah mereka tamat pengajian.
10KesimpulanSecara kesimpulannya, buku ini sesuai untuk bacaan keluarga kerana menggunakan bahasa yang mudah, sesuai untuk semua peringkat umur, tersusun dalam pemikiran, mempunyai contoh-contoh daripada Al-Quran, Hadis, dan ilustrasi kontemporari yang menarik, disajikan dalam bentuk yang agak santai tetapi penuh nilai-nilai keilmuan.
Contoh SPLKPM Sinopsis Buku 2022

Yang banyak dikongsi, yang sedikit disyukuri

Ayuh sebar luas dan kongsikan bersama rakan-rakan melalui WhatsApp dan Telegram supaya lebih ramai menerima manfaat. Klik sahaja butang share untuk bantu sebarkan bahan ini.

🔴 WHATSAPP : @flipdotmy
🔴 FACEBOOK : @flipdotmy

🔵 TELEGRAM : @flipdotmy
🔵 INSTAGRAM : @flipdotmy

Sebarang masalah, aduan, keperluan dan apa juga perkara yang ingin dikongsikan bersama kami, guru-guru boleh hubungi melalui emel [email protected].

SPLKPM Sinopsis Buku
SPLKPM Sinopsis Buku
SPLKPM Sinopsis Buku

16 thoughts on “SPLKPM Sinopsis Buku: Lengkapkan Mata Kredit dengan Pembacaan Buku”

Leave a Comment

error: Content is protected !!