Buku Teks Bahasa Semai Tahun 3 Versi Digital PDF

Jika masih ada yang tercari-cari Buku Teks Bahasa Semai Tahun 3 ini, FLIP.MY kongsikannya dalam satu halaman bersama aliran yang lain. Melalui halaman ini, guru-guru dan murid boleh dapatkan naskhah untuk tahun 1 hingga tahun 6. Klik muat turun dan simpan bahan digital ini untuk rujukan ketika sesi pembelajaran berlangsung. Jadi, murid tidak perlu muat turun berulang kali.

Bahasa Semai adalah medium komunikasi orang asli di Semenanjung Malaysia, yang dituturkan oleh kira-kira 33,000 orang masyarakat pribumi di sini. Bahasa ini termasuk dalam rumpun bahasa Austro-Asia dalam cabang bahasa Mon-Khmer. Penutur-penutur bahasa Semai majoritinya tertumpu di Perak dan Pahang.

Bahasa ini berkait rapat dengan Mon dan Nicobar yang sebahagian besarnya mengekalkan ciri-ciri dua atau lebih suku kata yang hilang di didalam kebanyakan Mongolia-Khmer di Asia Tenggara.

Muat Turun Buku Teks Bahasa Semai Tahun 3

Muat turun bahan digital ini melalui pautan di bawah. FLIP.MY juga menyediakan pautan muat turun bagi kegunaan guru-guru atau murid tahun 1, 2, 4, 5 dan 6 juga. Selamat belajar!

Buku Teks Sekolah Rendah

No.AliranMuat Turun (SK)
1Tahun 1Muat Turun
2Tahun 2Muat Turun
3Tahun 3Muat Turun
4Tahun 4Muat Turun
5Tahun 5Muat Turun
6Tahun 6 Muat Turun

Manfaat Penggunaan Buku Teks Versi Digital

Setiap kali berlakunya perubahan silibus atau tambah kandungan kurikulum, kerajaan Malaysia pastinya terpaksa membelanjakan kos yang besar. Beratus-ratus juta ringgit akan dikeluarkan untuk memastikan semua murid dapat menggunakan bahan rujukan utama kurikulum sekolah ini.

Sememangnya polisi kerajaan terkini untuk memberikan secara percuma melalui kaedah pinjaman; Skim Pinjaman Buku Teks (SPBT). Melalui skim ini, semua murid di sekolah-sekolah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia akan dibekalkan Buku Teks Bahasa Semai Tahun 3 tanpa mengira status keluarga mereka. Sekiranya semua beralih kepada versi digital, kos-kos percetakan, penerbitan, pengedaran dan lain-lain kos sampingan dapat dihapuskan.

Penggunaan bahan digital dapat memudahkan pengurusan murid dan ibu bapa. Murid tidak perlu lagi menggalas beg yang berat dan buku ini dapat diakses melalui peranti ringan sahaja. Tiada isu buku teks tertinggal dan sebagainya.

Penggunaan Buku Teks Bahasa Semai Tahun 3 Versi Digital membolehkan konsep pembelajaran interaktif diterapkan. Bahan pembelajaran bercetak bersifat tetap, kandungannya sukar diubah-ubah. Namun dengan penggunaan versi digital, pelbagai pautan dan animasi dapat dibenamkan dan diakses dengan mudah.

Buku Teks Bahasa Semai Tahun 3

Murid yang sedang berada dalam alam persekolahan ketika ini adalah kelompok “Digital Natives”. Mereka ini dibesarkan dengan kehidupan komputer, gajet, peranti, internet dan media sosial. Bagi menyesuaikan diri murid dengan teknologi pembelajaran abad ke-21 yang berkesan, Kementerian juga harus mempertimbangkan bahan pembelajaran yang seimbang dengan keperluan zaman.

No. Mata Pelajaran Muat Turun
1Bahasa Melayu KSSR Semakan Muat Turun
2Bahasa Inggeris KSSR Semakan Muat Turun
3Matematik KSSR Semakan Jilid 1 Muat Turun
Matematik KSSR Semakan Jilid 2 Muat Turun
Matematik KSSR Semakan Jilid 1 (DLP) Muat Turun
Matematik KSSR Semakan Jilid 2 (DLP) Muat Turun
4 Sains KSSR Semakan Muat Turun
Sains KSSR Semakan (DLP) Muat Turun
5Pendidikan Islam Muat Turun
6Pendidikan Moral Muat Turun
7Bahasa Arab Muat Turun
8Pendidikan Jasmani dan Kesihatan Muat Turun
9Pendidikan Kesenian Muat Turun
10Bahasa Cina Muat Turun
11Bahasa Semai Muat Turun
12Bahasa Iban Muat Turun
13Bahasa Tamil Muat Turun
14Bahasa KadazandusunMuat Turun

Berpesan-Pesan Kepada Kebaikan

Jangan lupa untuk kongsikan bersama rakan-rakan melalui WhatsApp dan Telegram juga. Klik sahaja butang share untuk bantu sebarkan bahan ini.

Ikuti kami di Facebook FLIP.MY: dan Telegram: untuk mendapatkan pelbagai info dan bahan terkini secara percuma!

Sebarang masalah, aduan, keperluan dan apa juga perkara yang ingin dikongsikan bersama kami, guru-guru boleh hubungi melalui emel [email protected].

Leave a Comment

error: Content is protected !!