Buku Teks Digital Tahun 6: Muat Turun Format PDF

Bagi memudahkan pencarian buku teks versi digital, FLIP.MY memuatkan bahan Buku Teks Digital Tahun 6 dalam satu pautan. Guru-guru, murid-murid dan ibu bapa boleh memuat turun untuk memudahkan sesi pengajaran dan pembelajaran anak-anak di rumah.

Susunan kandungan adalah berpandukan Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) yang diterbitkan oleh Bahagian Pembangunan Kurikulum (BPK). Kandungan yang dimuatkan adalah merujuk kepada Kurikulum Standard Sekolah Rendah Semakan (KSSR Semakan).

Dengan kemajuan teknologi digital masa kini, bahan-bahan pembelajaran yang digunakan tidak hanya dalam bentuk fizikal. Tetapi juga ada keperluan diperoleh dalam bentuk digital, contohnya versi pdf.

Buku Teks Digital Tahun 6

Pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah menyediakan buku teks digital bagi murid tahun 6 untuk kegunaan murid dari tahun 1 sehinggalah tahun 5. Naskhah ini telah didigitalkan ke dalam format PDF dan boleh dimuat turun secara langsung dari platform Google Drive menggunakan akaun DELIMa moe-dl.edu.my yang disediakan oleh KPM.

Untuk memudahkan murid melaksanakan sesi pembelajaran yang lancar, Flip.MY telah menyenaraikan dan menyediakan pautan pantas buku teks digital tahun 6 ini mengikut tahun dan tingkatan. Guru-guru atau murid boleh akses melalui pautan di bawah:-

No.Mata PelajaranMuat Turun
1Bahasa Melayu KSSR Semakan Muat Turun
2Bahasa Inggeris KSSR Semakan Muat Turun
3Matematik KSSR Semakan Jilid 1 Muat Turun
4SejarahMuat Turun
5Sains KSSR Semakan Muat Turun
6Pendidikan Islam Muat Turun
7Pendidikan Moral Muat Turun
8Bahasa Arab Muat Turun
9Pendidikan Jasmani Muat Turun
10Pendidikan Kesihatan Muat Turun
11Reka Bentuk dan Teknologi Muat Turun
12Pendidikan Muzik Muat Turun
13Pendidikan Seni Visual Muat Turun
14Bahasa Cina Muat Turun
15Bahasa Semai Muat Turun
16Bahasa Iban Muat Turun
17Bahasa Tamil Muat Turun
18Bahasa Kadazandusun Muat Turun

Buku Teks Sekolah Rendah

No.AliranMuat Turun (SK)
1Tahun 1Muat Turun
2Tahun 2Muat Turun
3Tahun 3Muat Turun
4Tahun 4Muat Turun
5Tahun 5Muat Turun
6Tahun 6 Muat Turun

Buku Teks Sekolah Menengah

No.AliranMuat Turun (SMK)
1Tingkatan 1akan dikemaskini
2Tingkatan 2akan dikemaskini
3Tingkatan 3akan dikemaskini
4Tingkatan 4akan dikemaskini
5Tingkatan 5akan dikemaskini
6Peralihanakan dikemaskini

Kementerian Pendidikan Malaysia mengawal kualiti buku teks dengan melantik pasukan penilaian yang terdiri daripada pensyarah dari universiti awam, pensyarah dari Institut Perguruan Malaysia, guru pakar, guru cemerlang, dan guru akademik yang berpengalaman luas dalam bidang masing-masing.

Kementerian Pelajaran akan memberikan panduan dan panduan penulisan dan mempelawa penerbit untuk mengambil bahagian dalam penyediaan buku teks. Naskhah yang terbaik dan berkualiti tinggi akan dipilih untuk digunakan dalam sistem pendidikan nasional.

Sekalung ucapan tahniah dan terima kasih kepada pihak Kementerian Pendidikan Malaysia yang telah menyediakan bahan ini dalam format digital. Melalui usaha ini, guru dan murid dapat mengakses bahan pembelajaran dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja menggunakan peranti mudah alih, komputer riba atau komputer.

Buku teks digital tahun 6 di platform Google Drive disediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Flip.MY hanya membuat susunan semula bahan rujukan ini agar lebih mudah dimuat turun. Diharapkan perkongsian pautan ini dapat memudahkan murid mengakses bahan keperluan untuk belajar di rumah.

Buku teks Digital Tahun 6

Yang Sedikit Dikongsi, Banyak Disyukuri

Ayuh sebar luas dan kongsikan bersama rakan-rakan melalui WhatsApp dan Telegram supaya lebih ramai menerima manfaat. Klik sahaja butang share untuk bantu sebarkan bahan ini.

🔴 FACEBOOK : @flipdotmy
🔴 TWITTER : @flipdotmy

🔵 TELEGRAM : @flipdotmy
🔵 INSTAGRAM : @flipdotmy

Sebarang masalah, aduan, keperluan dan apa juga perkara yang ingin dikongsikan bersama kami, guru-guru boleh hubungi melalui emel [email protected].

1 thought on “Buku Teks Digital Tahun 6: Muat Turun Format PDF”

Leave a Comment

error: Content is protected !!