MyBayar Saman : Check dan Bayar Saman PDRM Online

MyBayar Saman ialah kemudahan pembayaran dalam talian yang membolehkan rakyat Malaysia semak (check) dan bayar (pay) tanpa perlu ke kaunter. Seiring perubahan tingkah laku orang ramal yang lebih dekat kepada transaksi melalui internet dan telefon mudah alih, JSPT telah membangunkan portal dan aplikasi ini.

Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) dalam usaha menyediakan ekosistem digital demi meningkatkan trend penyampaian yang lebih cepat, dan mudah. Namanya adalah pilihan sendlri Tan Sri Dato’ Seri Abdul Hamid Bin Bador bagi mendokong dasar kerajaan melalui Pelan Strategk e-Pembayaran Sektor Awam dan Pelan Pelancaran Peningkatan Perkhidmatan Dalam Talian KeraJaan Secara End-To-End (E21).

Cara Daftar MyBayar Saman

Portal dan aplikasi ini telah dilancarkan selaras dengan obtektif MyDIGITAL sebuah Inisiattf kerajaan bagi menyediakan pilihan pembayaran tanpa tunai menjelang tahun 2022.

Alternatif ini memberi manfaat kepada orang ramai untuk membuat cara bayaran kompaun saman trafik dengan cara yang perbagai, tidak seperti sebelumnya. Ikuti langkah berikut untuk mendaftar:-

Sebagai pengguna pertama, anda harus terlebih dahulu mendaftarkan akaun anda. Ikuti langkah untuk daftar:

 1. Gunakan aplikasi MyBayar Saman atau layari portal https://mybayar.rmp.gov.my/
 2. Klik pada butang ‘Daftar’.
 3. Isi maklumat peribadi dengan betul.
  • Nama
  • Nombor kad pengenalan
  • Nombor telefon
 4. Setelah selesai mendaftar anda anda akan menerima pengesahan OTP melalui telefon bimbit.
 5. Masukkan kod pengesahan OTP untuk tujuan keselamatan.
 6. Pendaftaran anda telah berjaya.

Yang banyak dikongsi, yang sedikit disyukuri

Ayuh sebar luas dan kongsikan bersama rakan-rakan melalui WhatsApp dan Telegram supaya lebih ramai menerima manfaat. Klik sahaja butang share untuk bantu sebarkan bahan ini.

🔴 WHATSAPP : @flipdotmy
🔴 FACEBOOK : @flipdotmy

🔵 TELEGRAM : @flipdotmy
🔵 INSTAGRAM : @flipdotmy

Sebarang masalah, aduan, keperluan dan apa juga perkara yang ingin dikongsikan bersama kami, guru-guru boleh hubungi melalui emel [email protected].

mybayar saman

Leave a Comment

error: Content is protected !!