Panduan dan Contoh Tulisan Berangkai Yang Kemas dan Cantik

Jom belajar menulis menggunakan Tulisan Berangkai yang akan dipelajari dalam Bahasa Melayu Tahun 2, Tahun 3, Tahun 4, Tahun 5 dan Tahun 6. Murid-murid akan mempelajari penulisan ini sebagai salah satu aspek seni bahasa.

Penulisan ini buhan sahaja dipelajari dalam subjek Bahasa Melayu sahaja, namun juga melalui sesi pengajaran dan pembelajaran Bahasa Inggeris, cursive writting. Penguasaan yang cemerlang dalam penulisan ini memberikan pengalaman dan pencapaian yang sangat membanggakan.

Tulisan Berangkai ABC Hingga Z

Rujuk gambar rajah di bawah untuk belajar menulis menggunakan tulisan bersambung ini. Ansur maju dan latih tubi akan melatih psikomotor murid-murid dan seterusnya memberikan hasil yang cantik dan menarik.

Tulisan Berangkai

Huruf besar dan huruf kecil ditulis dalam bentuk yang berbeza. Kedudukan huruf juga akan mempengaruhi bentuk sesuatu huruf itu ditulis. Melalui pembelajaran ini, murid tidak hanya dilatih dengan penguasaan psikomotor jari jemarinya, namun dapat juga menajamkan pemikirannya.

Contoh Tulisan Berangkai Yang Cantik

Manakala untuk kegunaan lain seperti sijil, cenderamata dan lain-lain dokumen pengurusan, guru-guru bolehlah menggunakan font yang disenaraikan di bawah ini:

Tulisan Berangkai Cantik

Berpesan-Pesan Kepada Kebaikan

Jangan lupa untuk kongsikan bersama rakan-rakan melalui WhatsApp dan Telegram juga. Klik sahaja butang share untuk bantu sebarkan bahan ini.

🔴 FACEBOOK : @flipdotmy
🔴 TWITTER : @flipdotmy

🔵 TELEGRAM : @flipdotmy
🔵 INSTAGRAM : @flipdotmy

Sebarang masalah, aduan, keperluan dan apa juga perkara yang ingin dikongsikan bersama kami, guru-guru boleh hubungi melalui emel [email protected].

Leave a Comment

error: Content is protected !!