Buku Teks Digital Tahun 6 2022 KSSR Semakan 2017

FLIP.MY kongsikan himpunan Buku Teks Digital Tahun 6 KSSR Semakan 2017 yang mula digunakan oleh murid-murid pada tahun 2021. Buku ini merupakan hak milik Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan dikongsikan untuk tujuan pembelajaran.

Susunan kandungannya adalah berpandukan Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) yang diterbitkan oleh Bahagian Pembangunan Kurikulum (BPK). Kandungan yang dimuatkan adalah merujuk kepada Kurikulum Standard Sekolah Rendah Semakan (KSSR Semakan).

Dengan kemajuan teknologi digital masa kini, bahan-bahan pembelajaran yang digunakan tidak hanya dalam bentuk fizikal. Tetapi juga ada keperluan diperoleh dalam bentuk digital, contohnya versi pdf.

Muat Turun Buku Teks Digital Tahun 6 KSSR Semakan

Murid kini sedang berada dalam alam persekolahan yang membesar dalam “Digital Natives”. Anak-anak ini dibesarkan dengan kehidupan komputer, gajet, peranti, internet dan media sosial. Oleh itu, amatlah bertepatan sekiranya litar kehidupan ini diambil kira semasa penyusunan bahan pembelajaran mereka.

Untuk memudahkan murid memperoleh bahan ini, Flip.MY telah menyenaraikan dan menyediakan pautan pantas ini mengikut tahun dan tingkatan yang diperlukan. Guru-guru atau murid boleh akses melalui pautan di bawah:-

No.Mata PelajaranMuat Turun
1Bahasa Melayu KSSR Semakan Muat Turun
2Bahasa Inggeris KSSR Semakan Muat Turun
3Matematik KSSR Semakan Muat Turun
4SejarahMuat Turun
5Sains KSSR Semakan Muat Turun
6Pendidikan Islam Muat Turun
7Pendidikan Moral Muat Turun
8Bahasa Arab Muat Turun
9Pendidikan Jasmani Muat Turun
10Pendidikan Kesihatan Muat Turun
11Reka Bentuk dan Teknologi Muat Turun
12Pendidikan Muzik Muat Turun
13Pendidikan Seni Visual Muat Turun
14Bahasa Cina Muat Turun
15Bahasa Semai Muat Turun
16Bahasa Iban Muat Turun
17Bahasa Tamil Muat Turun
18Bahasa Kadazandusun Muat Turun

Berkaitan Buku Teks Digital Tahun 6 KSSR Semakan

Buku Teks Digital Tahun 6 2022 KSSR Semakan

Kementerian Pendidikan Malaysia mengawal kualiti buku teks dengan melantik pasukan penilaian yang terdiri daripada pensyarah dari universiti awam, pensyarah dari Institut Perguruan Malaysia, guru pakar, guru cemerlang, dan guru akademik yang berpengalaman luas dalam bidang masing-masing.

Kementerian Pelajaran akan memberikan panduan dan panduan penulisan dan mempelawa penerbit untuk mengambil bahagian dalam penyediaan buku teks. Naskhah yang terbaik dan berkualiti tinggi akan dipilih untuk digunakan dalam sistem pendidikan nasional.

Sekalung ucapan tahniah dan terima kasih kepada pihak Kementerian Pendidikan Malaysia yang telah menyediakan bahan ini dalam format digital. Melalui usaha ini, guru dan murid dapat mengakses bahan pembelajaran dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja menggunakan peranti mudah alih, komputer riba atau komputer.

Buku teks digital tahun 6 di platform Google Drive disediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Flip.MY hanya membuat susunan semula bahan rujukan ini agar lebih mudah dimuat turun. Diharapkan perkongsian pautan ini dapat memudahkan murid mengakses bahan keperluan untuk belajar di rumah.

Berpesan-Pesan Kepada Kebaikan

Jangan lupa untuk kongsikan bersama rakan-rakan melalui WhatsApp dan Telegram juga. Klik sahaja butang share untuk bantu sebarkan bahan ini.

🔴 FACEBOOK : @flipdotmy
🔴 TWITTER : @flipdotmy

🔵 TELEGRAM : @flipdotmy
🔵 INSTAGRAM : @flipdotmy

Sebarang masalah, aduan, keperluan dan apa juga perkara yang ingin dikongsikan bersama kami, guru-guru boleh hubungi melalui emel [email protected].

Leave a Comment

error: Content is protected !!